Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

ΘΕΜΑ :
Ανακοίνωση του Τομέα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της ΔΗΜΑΡ για τη δασική πολιτική




Ο Τομέας Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της Δημοκρατικής Αριστεράς εκφράζει την διαφωνία του με το σχέδιο Νόμου «Δασικά οικοσυστήματα: ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης».
Βασικά προβλήματα που θα προκύψουν από τις διατάξεις του:
·          Ο ορισμός του δάσους απέχει από το να είναι σαφής και λειτουργικός και να εμπεριέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που οφείλουν να λαμβάνονται υπόψη για το χαρακτηρισμό μιας έκτασης ως δάσους ή δασικής. Αντίθετα παραπέμπει στην έκδοση εγκυκλίου για την αποσαφήνισή του, μια πρακτική για την οποία υπάρχει αρνητική εμπειρία  από το 1979 μέχρι σήμερα.
·          Οι διατάξεις για τη γεωργία και την κτηνοτροφία δεν απαντούν στο ζητούμενο (εκμεταλλεύσιμες και βοσκήσιμες γαίες) αλλά δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα.
·          Καθορίζονται διαδικασίες που αφορούν τις τουριστικές επενδύσεις, τις αδειοδοτήσεις μεταλλείων-λατομείων ή τις ρυθμίσεις για οριοθετημένους και μη οριοθετημένους οικισμούς, αναιρώντας ακόμα και πρόσφατα ψηφισμένους νόμους. Γίνονται έτσι φανερές οι ανακολουθίες στην κυβερνητική πολιτική.
·          Δίνεται το δικαίωμα στον δασάρχη μέσα στην 5ετία από την έκδοση πράξης χαρακτηρισμού ως αγροτικής έκτασης να την ανακαλεί, επικαλούμενος πλάνη περί τα πράγματα, καταργώντας στην ουσία και το Κτηματολόγιο.
·          Πρόκειται για επιλεκτική συρραφή δικαστικών αποφάσεων που διατυπώνονται ως άρθρα του νόμου, ανεξάρτητα αν υφίστανται και αντίθετες νομολογίες.
Ήδη, ενδεικτικό είναι, ότι πλήθος οργανώσεων και φορέων εγείρουν σοβαρές ενστάσεις επί του σχεδίου νόμου και καταγγέλλουν σκοπιμότητες για την σχεδιαζόμενη αλλαγή της δασικής πολιτικής.

Η Δημοκρατική Αριστερά είναι υπέρμαχη ενός νέου νόμου που θα προκύψει κατά την υλοποίηση του έργου της κωδικοποίησης της νομοθεσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, κατόπιν διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες.