Λυκούδης: Δεν καταψηφίσαμε την πρόταση μομφής για να μη μας αθροίσουν στο κυβερνητικό μπλοκΑνοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να επανεξετάσει η ΔΗΜΑΡ τη θέση της σε περίπτωση που κλονιστεί η δεδηλωμένη, ο Σπ. Λυκούδης, μιλώντας στον Vima FM.
Σε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό του Vima Fm, o βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, εμφανίστηκε έντονα σκεπτικιστής με την στάση που κρατά η ΔΗΜΑΡ από τη στιγμή που αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Το κορυφαίο στέλεχος της Αγ. Κωνσταντίνου και εκ των στενών συνεργατών του Φώτη Κουβέλη, πήρε αποστάσεις από τις τακτικές κινήσεις του επικεφαλής της παράταξης, καθώς τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της και τη στρατηγική της και να μη δημιουργεί “θολή” εικόνα, που όπως τόνισε, κοστίζει και δημοσκοπικά.
” Είναι φανερό ότι μετά την αλλαγή της στάσης μας πιεζόμαστε και καταγράφουμε απώλειες, αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε ” σχολίασε ο κ.Λυκούδης για τη συρρίκνωση της εκλογικής επιρροής της ΔΗΜΑΡ και προσέθεσε ότι στο συνέδριο που θα γίνει θα ψηφιστούν οι προτάσεις που θα καθορίζουν την πορεία από δω και μπρός της ΔΗΜΑΡ και αυτή τη γραμμή θα πρέπει να σεβαστεί και να ακολουθήσει η ηγεσία του κόμματος.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ.Λυκούδης επανέλαβε ότι η ΔΗΜΑΡ, ιδρύθηκε γιατί φιλοδοξεί να παίξει το ρόλο της στη μεγάλη Κεντροαριστερή παράταξη που είναι απαραίτητη στον τόπο και είναι αυτή στην οποία θα πρέπει να συσπειρωθούν οι δυνάμεις και από το ΠΑΣΟΚ και από το ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει ένα προοδευτικό πλειοψηφικό ρεύμα.
” Εμείς δε θεωρούμε ότι είμαστε το κέντρο του κόσμου, ξέρουμε ξεκάθαρα ποιος είναι ο ρόλος μας στο χώρο και πρέπει να τον υπηρετούμε” συμπλήρωσε με νόημα ο κ.Λυκούδης.
Δικαιολογώντας τη στάση της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι δεν ψήφισε “ναι” στη μομφή γιατί δεν ήθελαν να προσμετρηθεί η δύναμη της ΔΗΜΑΡ στο “κυβερνητικό μπλοκ”, αλλά ξεκαθάρισε ότι διαφωνεί με την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ γιατί ” έδωσε ανάσα ζωής στην κυβέρνηση , λάδι στο καντήλι της”.
Εν τούτοις σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι η ΔΗΜΑΡ θέλει την πτώση της κυβέρνησης, αρνήθηκε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο και μάλιστα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι βουλευτές του κόμματος να επανεξετάσουν τη θέση τους απέναντι στην κυβερνητική πλειοψηφία με βάση τις αποφάσεις που θα παρθούν όταν θα τεθούν οι προτάσεις προς ψήφιση στη συνεδρίαση της γραμματείας του κόμματος.
Σε άλλο δε σημείο τη συνέντευξής του, ο Σπύρος Λυκούδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΔΗΜΑΡ να αλλάξει στάση σε περίπτωση που κλονιστεί η δεδηλωμένη.
Τέλος ο κ.Λυκούδης απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το “σημερινό ΣΥΡΙΖΑ” με το οποίο όπως είπε δεν υπάρχει σημείο επαφής. ” Με το σκίσιμο των μνημονίων , τις μονομερείς ενέργειες κλπ. εμείς δεν μπορούμε να έχουμε καμία σχέση” επανέλαβε το κορυφαίο μέλος της γραμματείας της ΔΗΜΑΡ, που ωστόσο έθεσε το θέμα της ανάγκης να τοποθετηθεί επίσημα το κόμμα σε ότι έχει να κάνει με τις μετεκλογικές συνεργασίες.
Μεταξύ άλλων ο Σπύρος Λυκούδης είπε :
«Εμείς είμαστε από την αρχή τελείως αντίθετοι και αποδείξαμε με μία πολιτική λογική που στέκει στα πόδια της γιατί δεν έχει βάση η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί δυσπιστίας. Γι’ αυτό αναρωτιόμουν κι εγώ και οι συνάδελφοί μου εάν αυτό ήταν μία γκάφα ή κάτι ουσιαστικότερο, να στηρίξει την κυβέρνηση και να μην πάμε σε εκλογές που τις απεχθάνεται.
Αναδείξαμε το ουσιαστικό της πρότασης, ότι επειδή είναι βέβαιο ότι θα καταψηφιστεί, δίνει ένα μεγάλο τράτο ζωής σε μια κυβέρνηση που είχε όλη την τελευταία περίοδο κλυδωνισμούς. Από την άλλη πλευρά, δεν θέλαμε σε καμία περίπτωση, για λόγους ουσιαστικούς και όχι για να ξεφύγουμε με ντρίπλα, να αθροιστούμε σε ένα κυβερνητικό μπλοκ, του οποίου την πολιτική αμφισβητούμε.
Αισθανόμαστε ότι είμαστε σε μια κάμψη και όποιος δεν το λέει, δεν είναι ειλικρινής. Μπορεί να μη δίνουμε απόλυτη σημασία στα δημοσκοπικά ευρήματα, αλλά είναι ενδείξεις.
Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνει η ΔΗΜΑΡ στο συνέδριό της είναι να αποσαφηνίσει το πολιτικό της στίγμα. Εάν δεν είναι αμφίθυμη και δεν αποσαφηνίσει το πολιτικό της στίγμα, τότε θα πάει στην κοινωνία και θα πει αν της αρέσει ή δεν της αρέσει.
Τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν και νομίζω ότι έχουμε τις δυνατότητες να παρουσιάσουμε την καλύτερη εικόνα στην κοινωνία και θα εκπλήξουμε θετικά τον κόσμο στις κάλπες, υπό την προϋπόθεση ότι πραγματικά θα αποσαφηνίσουμε την πολιτική μας φυσιογνωμία και φιγούρα στο συνέδριο.»