Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ανακοινώσεις ΔΗΜΑΡ


Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ ενόψει του σημερινού Eurogroup

Η σημερινή απόφαση του Eurogroup πρέπει να αποδεσμεύσει τη δόση των 31,5 δις και να συνεχίσει το πρόγραμμα καταβολής των δόσεων για τη χρηματοδότηση της χώρας. Πρέπει να σηματοδοτήσει την απομάκρυνση  του κινδύνου μη παραμονής στο ευρώ, αφενός με τη  λήψη μέτρων για τη   δραστική μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους και αφετέρου με την πολιτική δέσμευση ότι θα ληφθούν όλα τα  μέτρα που ενδεχομένως χρειαστούν,  ώστε να αποκλειστεί η κρίση εμπιστοσύνης για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Η βία κατά των γυναικών, σωματική και ψυχολογική, είναι το ακραίο σύμπτωμα των σχέσεων κυριαρχίας ανάμεσα στα φύλα. Παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν σημειωθεί για την ισότητα ανδρών και γυναικών, η βία κατά των γυναικών καλά κρατεί θυμίζοντας μας ότι οι νόμοι δεν αρκούν για να εξαλείψουν την ακραία αυτή μορφή έκφρασης της έμφυλης ανισότητας. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας 1 στις 4 γυναίκες στην Ελλάδα έχει υποστεί ή πρόκειται να υποστεί βία κατά τη διάρκεια της ζωής της. Οφείλουμε συνεπώς να στηρίξουμε κάθε τι που στοχεύει στην εξάλειψη του φαινομένου. Ευαισθητοποίηση των πολιτών, εκπαίδευση, αυστηρή τιμωρία των ενόχων, μηδαμινή ανοχή, σεβασμός στα θύματα της βίας και παρότρυνση να μιλήσουν είναι κάποιες από τις πρωτοβουλίες που πρέπει να στηρίζει με όλες τις δυνάμεις. 

Ανακοίνωση της ΔΗΜ.ΑΡ για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και την αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος

Η ελληνική κοινωνία σηκώνει τεράστιο βάρος και πρέπει να δει μια συμφωνημένη ρεαλιστική προοπτική εξόδου, σταθεροποίησης και ανάκαμψης.
Αυτό αφορά πρωτίστως τη συνέχιση του προγράμματος  χρηματοδότησης, με καταβολή των προβλεπόμενων δόσεων, χωρίς αναβολή  ή τμηματική καταβολή,  ώστε να υπάρξει αναστροφή της σημερινής κρίσιμης οικονομικής κατάστασης. Ταυτόχρονα είναι απαραίτητο ένα ειδικό πρόγραμμα αναπτυξιακών παρεμβάσεων και επενδύσεων με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ώστε η επίτευξη μηδενισμού του ελλείμματος να στηριχθεί στην προώθηση της ανάπτυξης και όχι σε περικοπές για τον κόσμο της εργασίας.
Η επιβεβαίωση ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο συνιστά όρο για να θεωρηθεί η χώρα επενδυτικός προορισμός και να επανέλθει στις διεθνείς αγορές. Είναι απαραίτητο να συμφωνηθεί μεταξύ ευρωζώνης και ΔΝΤ, χωρίς καμιά  χρονική καθυστέρηση, πλαίσιο για  δραστική μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους που να πείθει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.



Ανακοίνωση της ΔΗΜ.ΑΡ για τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό

Η συζήτηση για το νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό παραμένει εγκλωβισμένη σε εθνικούς «εγωισμούς».

Οι συντηρητικές κυβερνήσεις που πλειοψηφούν στα Ευρωπαϊκά όργανα δεν διαθέτουν ούτε συνολικό σχέδιο ούτε όραμα για την αντιμετώπιση μιας ευρωπαϊκής κρίσης. Η γενναία αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού είναι μία από τις σημαντικές προϋποθέσεις  για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύει κοινές πολιτικές προς όφελος των ασθενέστερων κρατών και κοινωνικών ομάδων.

Ειδικά για τις χώρες της E.E που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα, όπως η χώρα μας, η χρηματοδότηση που θα προβλεφθεί πρέπει να λάβει υπόψη την υποβάθμιση της οικονομικής κατάστασης λόγω της κρίσης.

Η ΔΗΜΑΡ πιστεύει ακράδαντα ότι μόνο η  οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης συνιστά δρόμο θετικής προοπτικής για όλα τα κράτη μέλη.