Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

για τον εφαρμοστικό νόμο του Υπουργείου Υγείας και Εργασίας


Η Ομιλία του Θανάση Λεβέντη στην Ολομέλεια της Βουλής για τον εφαρμοστικό νόμο του Υπουργείου Υγείας και Εργασίας
29/02/2012

Ο βουλευτής Θανάσης Λεβέντης στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του εφαρμοστικού νόμου αρμοδιότητας Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μεταξύ των άλλων είπε:

Ως Δημοκρατική Αριστερά καταψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο, ένα νομοσχέδιο με πολλά κεφάλαια και τροπολογίες, που δεν έχουν ενιαίο σύνολο. Και μάλιστα ένα νομοσχέδιο που έρχεται με την μορφή του επείγοντος και περιλαμβάνει διάφορες διατάξεις που δεν καλύπτουν τη δικαιολογία του επείγοντος ακόμα και με τα επιχειρήματα που προβάλλει η κυβέρνηση.

Όσον αφορά την ανασυγκρότηση των υγειονομικών περιφερειών αλλάζει ο χαρακτήρας, αλλάζει το περιεχόμενο, αλλάζει, αν θέλετε, και η εδαφική επικράτεια της κάθε υγειονομικής περιφέρειας., όμως τα πράγματα δεν αλλάζουν και μάλιστα δείχνουν να πηγαίνουν προς το χειρότερο. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και είναι αδύνατο να καλυφθούν οι ανάγκες. Διαφωνούμε για το κλείσιμο των Ψυχιατρικών Μονάδων και είμαστε κατά της πώλησης – ενοποίησης του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ με τον τρόπο που πάει να γίνει.

Σχετικά με τη μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη, έχουμε πει πολλές φορές ότι στην Ελλάδα ξοδεύονται πολύ περισσότερα για φάρμακα. Έχουμε πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση φαρμάκων απ’ ό,τι στις άλλες ευρωπαϊκές και ανεπτυγμένες χώρες. Και αυτό είναι ζήτημα διαπαιδαγώγησης και των Ελλήνων πολιτών και των ασθενών, των συγγενών αλλά και των γιατρών. Μπορούμε να κάνουμε εξοικονόμηση στη φαρμακευτική δαπάνη, όχι γιατί το λέει το μνημόνιο, αλλά γιατί δεν χρειάζεται να χορηγούνται όλα αυτά τα φάρμακα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν επιτρέπεται να στερηθούν οι άρρωστοι τα φάρμακα που έχουν ανάγκη, ούτε να περνούν από τα 40 κύματα για να τα προμηθευτούν, όπως συχνά γίνεται σήμερα.

Σε σχέση με τα γενόσημα πιστεύω και ως γιατρός ότι η δραστική ουσία θα πρέπει να είναι το κριτήριο. Όμως, μην ξεχνάμε ότι τα φάρμακα δεν έχουν μόνο δραστική ουσία, έχουν και διάφορα έκδοχα. Και εδώ έχουμε τα παρατράγουδα. Έχουμε και φάρμακα που έρχονται από τρίτες χώρες. Πρέπει να δώσουμε προσοχή στα έκδοχα, στα στοιχεία που πρέπει να εξασφαλίζουν την καλή απόδοση και σε όλες τις προϋποθέσεις για να εξασφαλίζεται υγεία και για να μην υπάρχουν μολύνσεις, μικρόβια.

Ως Δημοκρατική Αριστερά πιστεύουμε ότι πρέπει να απελευθερωθούν όλα τα επαγγέλματα όπως πρέπει να απελευθερωθεί και το ωράριο των φαρμακείων. Δεν πρέπει όμως να παραγνωρίσουμε και ορισμένες πραγματικότητες. Τα περισσότερα φαρμακεία έχουν έναν φαρμακοποιό και αν χρειάζεται να είναι επί εικοσιτετραώρου στο πόστο του για να προσφέρει υπηρεσίες, θα δυσκολευτεί. Πρέπει λοιπόν να υπάρξουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις. Πρέπει να φροντίσουμε να υπάρξει ένα νομικό πλαίσιο για τη διευκόλυνση των συνενώσεων μέσω αστικών συνεταιρισμών των φαρμακοποιών, ώστε να υπάρξουν πιο μεγάλες, πιο υγιείς και πιο ευέλικτες μονάδες.

Συμφωνούμε με την ενσωμάτση της Οδηγίας για το δικαίωμα των εργαζομένων στην ενημέρωση και τη διαβούλευση, αν και όπως φέρατε όλες αυτές τις Οδηγίες δεν προλάβαμε να κάνουμε καμία ουσιαστική συζήτηση, ενώ περιλαμβάνουν αρκετά σοβαρά ζητήματα που θίγουν τα δικαιώματα των εργαζομένων,. Διαφωνούμε με όλες τις άλλες Οδηγίες καθώς και με τα Ιδιωτικά Γραφεία Ευρέσεως Εργασίας και την «ενοικίαση» των εργαζόμενων.

Τέλος να αποσυρθούν τα άρθρα σχετικά με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας . Η ΕΣΔΥ έχει τρία σκέλη: τη δημόσια υγεία, τα οικονομικά της υγείας και το διοικητικό κομμάτι. Για το δεύτερο και το τρίτο, ναι. Στο θέμα όμως της δημόσιας υγείας έχουμε σοβαρές ενστάσεις. Τα άρθρα αυτά θα έπρεπε να μελετηθούν καλύτερα, να ζητηθούν και οι γνώμες των ιατρικών σχολών, ώστε να μπορέσει να γίνει το καλύτερο δυνατό. Είναι μία Σχολή η οποία έχει προσφέρει -και προσφέρει- εξαιρετικό έργο. Όχι, όμως, με αυτό τον τρόπο. Γι’ αυτό εμείς διαφωνούμε με αυτό τον τρόπο που τίθεται.