Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ Ταξιαρχών και Σιδηρονέρου


Στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ Ταξιαρχών και Σιδηρονέρου

15 Φεβ 2012 @ 13:55 | Έγραψε ο Γιάννης Κασάπης
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ Ταξιαρχών και Σιδηρονέρου

15 Φεβ 2012 @ 13:55

Κατηγορία Τοπικές ειδήσεις
Γιάννης Κασάπης
χορηγός κατηγορίας: Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας

Μοιραστείτε το άρθρο
GoogleTwitterFacebook

Εφιαλτικό παρελθόν θα αποτελούν σε λίγο οι  ΧΑΔΑ Ταξιαρχών και Σιδηρονέρου και μάλισταχωρίς κόστος για τους Δραμινούς
Με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας Υγείας ο Δήμος Δράμας προχωρά σε πρωτόγνωρα έργα περιβαλλοντικής σημασίας επιτυγχάνοντας την καθολική χρηματοδότηση της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ  Δράμας και Σιδηρονέρου.
Μετά την υποβολή της πλήρως τεκμηριωμένης πρότασης  του Δήμου Δράμας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αποφάσισε την ένταξη του έργου  "ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΑΔΑ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ" στον Αξονα Προτεραιότητας "04 - Προστασία Εδαφικών Συστημάτων -Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων" του Ε.Π. "Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη". Το  κόστος της δαπάνης θα καλυφθεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και είναι 1.425.367.000 ευρώ.
Με  το προτεινόμενο έργο θα γίνει αποκατάσταση του ενεργού Χ.Α.Δ.Α του Δήμου Δράμας στη θέση «Ταξιάρχες», έκτασης 40 στρ. αλλά και του ΧΑΔΑ Σιδηρονέρου έκτασης 5 στρεμμάτων, του οποίου βέβαια η λειτουργία είχε διακοπεί από το 2010.
Όπως είναι γνωστό οι ΧΑΔΑ έχουν αναπτυχθεί σε Δημοτικές κοινόχρηστες εκτάσεις και λειτουργούσαν τα τελευταία 20 χρόνια επιβαρύνοντας το περιβάλλον.
Για την υλοποίηση του προτεινόμενου έργου προβλέπεται, στο πλαίσιο της προτεινόμενης πράξης, η σύνταξη των απαραίτητων μελετών (ΤΜΠΑ και οριστικής) για καθέναν απ’ τους δυο αυτούς ΧΑΔΑ, καθώς και τα τεύχη δημοπράτησης.
Οι τεχνικές παρεμβάσεις και οι εργασίες που θα εκτελεστούν για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ αφορούν:
• Χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης και εξομάλυνσης του απορριμματικού ανάγλυφου.
• Έργα τελικής κάλυψης και στεγανοποίησης (φραγμοί, αποστραγγιστικές και διαχωριστικές στρώσεις)
• Έργα υποδομής (περίφραξη, δενδροφύτευση, έργα απορροής ομβρίων κλπ)
• Έργα διαχείρισης στραγγισμάτων (εξομαλυντική στρώση)
• Έργα διαχείρισης βιοαερίου
• Έργα πρασίνου
Με την ολοκλήρωση του έργου θα παραδοθούν δύο πλήρως αποκατεστημένοι και περιφραγμένοι χώροι έτοιμοι να ενταχθούν εκ νέου στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Ο ένας 40.000 τ.μ. στη θέση ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ και ο άλλος 5.000 τ.μ. στη θέση ΣΙΔΗΡΟΝΕΡΟ.  Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του έργου  είναι 13 μήνες.
Συγχρόνως ο Δήμος Δράμας προχωρά και στην διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία είναι από τις πιο σημαντικές αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χωρίς να έχει τύχει της δέουσας προσοχής τα τελευταία χρόνια. Έτσι προγραμματίζονται:
  • Ο περιορισμός των απορριμμάτων με την συστηματική ενημέρωση των συμπολιτών μας, μέσω της προβολής της ανακύκλωσης με κονδύλια που θα διατεθούν μέσα στο 2012.
  • Η εφαρμογή της ανακύκλωσης συσκευασιών, για την οποία:
    • είναι έτοιμο το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών,
    • έχουν παραληφθεί 600 μπλε κάδοι για τα ανακυκλώσιμα,
    • παραλαμβάνονται τρία απορριμματοφόρα και ένα όχημα μεταφοράς,
και σύντομα, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2012, θα ξεκινήσει η ανακύκλωση συσκευασιών στο Δήμο μας και τέλος
  • Στο πλαίσιο του προγραμματισμού για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια ΑΜΑΘ, έχει υποβληθεί πρόταση για τη διαχείριση και των οργανικών απορριμμάτων με την προμήθεια μηχανημάτων για την κομποστοποίησή τους. Παράλληλα, θα γίνει και προμήθεια οικιακών κομποστοποιητών, ώστε να περιοριστεί ο όγκος των απορριμμάτων στην πηγή τους.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ