Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Κατάργηση ΟΕΚ-Εργατικής Εστίας:Όχι στη ληστεία του ιδρώτα των εργαζομένων


Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) Ιδρύθηκε με τον Ν. 2963/54 και απ την αρχή στηρίχτηκε  στις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών και οι οποίες ανέρχονται στο 1% για τους εργαζόμενους και στο 0,75% για τους εργοδότες και αφορούν στο σύνολο των αποδοχών. Οι συνολικές  εισφορές του εργάτη υπέρ του ΟΕΚ, φτάνουν στο 1,75%. Οι εισφορές αυτές εισπράττονταν από το ΙΚΑ και αποδίδονταν, όσο αποδίδονταν, στον ΟΕΚ. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στον ΟΕΚ οφείλονται απ το ΙΚΑ,  από παρακρατηθείσες εργατικές εισφορές,  περίπου 3 δις. ευρώ.
 
Η δραστηριότητα του ΟΕΚ, παρόλο που ήταν ανεπαρκής, ήταν διαρκής.
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό ανέγερση απ τον ΟΕΚ, 20 οικισμοί πανελλαδικά, σε Τρίκαλα, Καρδίτσα και αλλού, που περιλαμβάνουν 1.300 κατοικίες. Από αυτούς, πέντε οικισμοί αποτελούμενοι από 200 κατοικίες που μόλις ξεκίνησαν. Σε πολλούς από αυτούς έχει ήδη γίνει η κλήρωση ( πχ Τρίκαλα) και οι δικαιούχοι περιμένουν να εγκατασταθούν στα σπίτια τους, ενώ παραμένουν ακλήρωτοι τρεις οικισμοί αποτελούμενοι από 300 κατοικίες. Παράλληλα, δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν, αν κλείσει ο ΟΕΚ,  οι διαδικασίες κοστολόγησης 300 παλαιότερων οικισμών, που αποτελούνται από 15.000 κατοικίες συνολικά, για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί οριστικά παραχωρητήρια.
 
Το κλείσιμο του ΟΕΚ θα σημάνει, επίσης, ότι θα περάσουν σε κατάσταση εκκρεμότητας η καταβολή επιδότησης επιτοκίου για δάνεια που χορηγήθηκαν από τις τράπεζες. Αυτή τη στιγμή η συνολική οφειλή προς τον Οργανισμό είναι 1.200.000.000  ευρώ. Συνολικά έχουν χορηγηθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα 83.000 δάνεια μειούμενα σταδιακά μέχρι το 2019 που λήγει η επιδότηση, με συνολικό χρόνος αποπληρωμής τα 15 έτη. Επίσης,  120.000 άτομα θα μείνουν χωρίς επιδότηση ενοικίου.
 
Επιπλέον,  4.000 δάνεια επισκευαστικά και 1.000 δάνεια πολυτέκνων μένουν στον αέρα ενώ πρόβλημα θα υπάρξει με τις  2. 400 κατοικίες που βρίσκονται στο Ολυμπιακό Χωριό.
Ο Οργανισμός εργατικής κατοικίας έχει στην ιδιοκτησία του 1260 καταστήματα Πανελλαδικά σε όλους τους οικισμούς, 252 αίθουσες συνεδριάσεων, 221 οικοπεδικές εκτάσεις σε 45 νομούς σε όλη την Ελλάδα, συνολικής έκτασης 5εκ. 233 χιλ. 474 τ.μ.
· Τα Διαθέσιμα Αποθεματικά ταμείου ανέρχονται  στα 450 εκ. ευρώ.
·  το Πάγιο ενεργητικό του ΟΕΚ είναι 5,5 δις ευρώ, ενώ για 55χρόνια που είναι ανοικτός ο ΟΕΚ έχει στεγάσει 700.000 οικογένειες δηλαδή. περίπου 2,5 εκ. κόσμο.
Ζήτημα επίσης αποτελεί το μέλλον των 700 περίπου εργαζομένων στον ΟΕΚ,  η λειτουργία του οποίου δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Υπάρχει όμως ακόμα μία σοβαρή παράμετρος η οποία προκύπτει απ το κλείσιμο του ΟΕΚ. Πρόκειται για αυτούς που έχουν πάρει δάνεια και δεν έχουν ανταποκριθεί στις δόσεις, ή έχουν διακόψει την αποπληρωμή του δανείου λόγω αδυναμίας πληρωμής. Η πρακτική του ΟΕΚ ήταν να μην προχωρεί στην κατάσχεση του ακινήτου του οφειλέτη, πράγμα για το οποίο δεν φημίζονται οι τράπεζες στις οποίες βρίσκονται ήδη ή θα περιέλθουν όλα αυτά τα δάνεια.
 
Ο βασικότερος λόγος που καταργούν τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας είναι για να ξεκοκαλίσουν την τεράστια περιουσία του, ύψους πάνω από 12 δις ευρώ. Υπάρχουν φυσικά και άλλοι λόγοι, όπως το πέρασμα στις τράπεζες και στο κατασκευαστικό κεφάλαιο του συνόλου του σχεδιασμού και της κατασκευής της κατοικίας, ο καθορισμός του επιτοκίου, οι απολύσεις κλπ. Το κλείσιμο του ΟΕΚ σηματοδοτεί επίσης το τέλος κάθε ίχνους πρόνοιας και μέριμνας κυρίως για τα πλειβιακά στρώματα της εργατικής τάξης τα οποία αδυνατούσαν να πάνε απευθείας στις τράπεζες.......
από άρθρο του Δ.Κάβουρα από αριστερό blog