Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Göran Färm,


ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Göran Färm, 14/02/2012

Η πίεση των ευρωπαίων ηγετών της δεξιάς κατά της Ελλάδας συνεχίζεται. Οι Έλληνες πρέπει τώρα να μαστιγωθούν με ένα νέο γύρο βάναυσων περικοπών. Ένας από τους πιο υψηλόφωνους είναι ο [σουηδός] υπουργός οικονομικών Borg. Ξεχωρίζει σταθερά με το σκληρό καταδικαστικό του κούνημα του δακτύλου.

Ο λαϊκισμός στην συκοφάντηση της Ελλάδας είναι ένα ζήτημα. Όμως το κύριο πρόβλημα είναι πως το φάρμακο που ο Borg και Σία επιβάλλουν στην Ελλάδα δεν λειτουργεί. Το ακραίο και μονόπλευρο δόγμα λιτότητας όχι μόνο έπνιξε τη ζήτηση, αλλά ακόμη έθεσε σε κίνηση ένα αρνητικό σπιράλ όπου τα φορολογικά έσοδα έχουν καταρρεύσει και οι δαπάνες για την ανεργία έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Αυτό είχε ως συνέπεια η σκληρή εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας να μην έχει αποδώσει σε ανάπτυξη και δουλειές. Η χώρα διέρχεται σήμερα το πέμπτο έτος καταστροφικής ύφεσης.

Οι νέες απαιτήσεις –που οι Έλληνες εξαναγκάζονται κατ’ αρχήν να αποδεχτούν- αφορούν μιαν ακόμη δόση λαθεμένης φαρμακευτικής αγωγής. Οι κατώτατοι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα θα περικοπούν ως και 25%, οι συντάξεις θα μειωθούν και οι κρατικές δραστηριότητες θα τερματιστούν σε μεγάλη κλίμακα –με συνέπεια τη γρήγορη απόλυση 15.000 περίπου χιλιάδων απασχολουμένων. Δεν βλέπουμε αυτή η γραμμή να μπορεί να ενισχύσει την ελληνική οικονομία. Ήδη δοκιμάστηκε –και απέτυχε θεμελιωδώς.

Ο νέος επικεφαλής της ομάδας των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Hannes Swoboda, έστειλε την Πέμπτη [9/2] επιστολή διαμαρτυρίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην πραγματικότητα, οι Έλληνες κατόρθωσαν να περιορίσουν δραματικά και σε χρόνο-ρεκόρ το έλλειμμά τους και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Το ότι αυτό δεν απέδωσε περισσότερα αποτελέσματα οφείλεται κυρίως στο ότι ολόκληρη η Ευρώπη ακολουθεί μια λαθεμένη πολιτική, μονομερώς προσανατολισμένη στη λιτότητα.

Το πρόγραμμα μέτρων για την Ελλάδα, όπως και η οικονομική πολιτική των χωρών της ΕΕ, πρέπει να αποκτήσουν μια καλύτερη ισορροπία. Οι εξοικονομήσεις είναι αυτονόητα αναγκαίες, αλλά πρέπει να είναι καλύτερα στοχευμένες και επιπλέον να συμπληρωθούν με πιο μελετημένες συμβολές για ανάπτυξη.

Η μεγάλη πλειοψηφία των απολυόμενων από τον δημόσιο τομέα πρέπει να διατηρήσουν τη δουλειά τους. Υπάρχει ανάγκη, μακροπρόθεσμα, να γίνουν εξορθολογισμοί, αλλά το να στείλεις τώρα έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων απευθείας στην ανεργία αποτελεί μια επιχείρηση ζημιογόνο για όλους –περιλαμβανομένων και των κρατικών ταμείων.

Οι υπάρχοντες κατώτατοι μισθοί πρέπει να διατηρηθούν. Το να διαλύσουμε την κοινωνία με κατώτατους μισθούς με τους οποίους δεν μπορείς να ζήσεις επιφέρει καταστροφική και ακριβή φτώχεια, και μειωμένη ζήτηση.

Δεν αποτελεί πλεονέκτημα να υπάρχουν μεγάλες ομάδες "working poor" σε μιαν οικονομία. Αντιθέτως.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας πρέπει να είναι πιο ακριβείς. Είναι ορθό να διαλυθούν οι μονοπωλιακές συντεχνιακές δομές που κυριαρχούν σε ορισμένες επαγγελματικές ομάδες στην ελληνική κοινωνία, αλλά είναι λάθος να διαλυθούν οι κεντρικές συλλογικές συμβάσεις. Οι επιθέσεις κατά των συνδικάτων όχι μόνο έρχονται σε αντίθεση με θεμελιώδεις ελευθερίες και δικαιώματα, αλλά προκαλούν και μιαν αναστάτωση που φρενάρει την οικονομία.

Οι ήδη υπάρχοντες πόροι της ΕΕ πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως. Στα διαρθρωτικά ταμεία υπάρχουν πολλά χρήματα που οι έλληνες δεν κατόρθωσαν μέχρι σήμερα να χρησιμοποιήσουν. Γι’ αυτό και ο όρος για ελληνική συγχρηματοδότηση σε επενδυτικά σχέδια μειώνεται στο 5%, ενώ ταυτόχρονα η υλοποίηση των ταμείων σ’ ολόκληρη την Ευρώπη επιταχύνεται και προσανατολίζεται σε μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ενάντια στην ανεργία των νέων. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε η στρατηγική αυτή να πετύχει.

Η κουβέντα για αναγκαστική διαχείριση της ελληνικής οικονομίας πρέπει να αντικατασταθεί από ένα επεξεργασμένο και θετικό σχέδιο για να οικοδομηθεί μια αποτελεσματική κρατική διοίκηση. Πριν απ’ όλα οι Έλληνες χρειάζονται βοήθεια για να δημιουργήσουν ένα φορολογικό σύστημα που να λειτουργεί.

Ας ελπίσουμε ότι το κούρεμα του χρέους και το δεύτερο δανειακό πακέτο θα μπορέσουν σύντομα να μπουν σε εφαρμογή. Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως σημείο καμπής για την Ελλάδα. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να εγκαταλειφθούν τα δόγματα ακραίας λιτότητας. Ο Poul M Thomsen, υπεύθυνος στο ΔΝΤ για την Ελλάδα, διαπίστωσε την περασμένη βδομάδα ότι οι περικοπές πρέπει να φρενάρουν ώστε να μην εκτροχιαστεί η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Πρόκειται για σοφή άποψη που ο Borg και Σία πρέπει να ακούσουν.