Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη


Συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στην εφημερίδα «Ισοτιμία» και το δημοσιογράφο Πάρι Κουρτζίδη

E-mailΕκτύπωσηPDF
Τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων σας φέρνουν στη δεύτερη θέση, ως κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από δω και πέρα, ποιος είναι ο στρατηγικός στόχος της ΔΗΜΑΡ; Η σταθεροποίησή της;
Θα ήταν μία στατικού χαρακτήρα προσέγγιση αυτή. Η ΔΗΜΑΡ προσδοκάμε να προχωρήσει κι άλλο μπροστά. Αυτό που σας λέω με απόλυτη πολιτική σαφήνεια είναι ότι εμείς, κάθε μέρα και περισσότερο, θέλουμε να οικοδομούμε τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Στο βαθμό που αυτό θα έχει αποτέλεσμα, από θέση ευθύνης απέναντι στη χώρα και την κοινωνία, τότε τα σημερινά ευρήματα μπορούν να μετατραπούν και σε εκλογικό αποτέλεσμα.
 Με ποιες πολιτικές δυνάμεις θα μπορούσατε να συζητήσετε για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης, αν δεν προκύψει αυτοδυναμία;
Το δεσμευτικό χαρακτηριστικό, που κάθε φορά πρέπει να λες «ναι» ή «όχι» στις κυβερνήσεις συνεργασίας, είναι το αν υπάρχει ένα πρόγραμμα με πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο, το οποίο πρέπει να ακολουθείται από μια προγραμματική δέσμευση για την υλοποίησή του. Για μας αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι βαθιά προοδευτικό.
Λέγοντας «προοδευτικό», αποκλείετε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά;
Θα μπορούσαμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με όποιον συγκλίνει μαζί μας σε ένα προοδευτικό και δεσμευτικό πρόγραμμα, πάνω σε φερέγγυα πολιτική συμπεριφορά. Είναι σαφές ότι το πρόγραμμα αυτό, θα πρέπει να έχει συγκεκριμένα πολιτική και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Κι αυτά δεν μπορούν να είναι άχρωμα. Δεν μπορούν να είναι ξένα από τη διάκριση του προοδευτικού και του συντηρητικού.
Διακρίνω πάντως να φωτογραφίζετε περισσότερο τον «συγγενικό» ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, που κι αυτός δείχνει να ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις...
Σας είπα ότι προγραμματική σύγκλιση πρέπει να έχει προοδευτικό χαρακτήρα. Η ΔΗΜΑΡ δεν αποκλείει τον διάλογο, ίσα – ίσα θα τον επιδιώξει με όλους. Στο τραπέζι θα καθίσουμε με όλους, όσοι θελήσουν να συζητήσουν κάτω από τις προϋποθέσεις που προανέφερα. Και αναλόγως θα πράξουμε.
Εφόσον ανοίξει η προεκλογική περίοδος, η ΔΗΜΑΡ τι θα πει στον ελληνικό λαό; Και πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό, μετά την αποδοχή της νέας σύμβασης;
Αν ψηφιστεί αυτή η σύμβαση από τη Βουλή, αναμφισβήτητα θα προκύψει ένα δεσμευτικό πλαίσιο και για την όποια κυβέρνηση. Είτε αυτή είναι αυτοδύναμη, είτε κυβέρνηση συνεργασίας. Το ζητούμενο, πολύ ορθά το θέσατε, είναι τι θα μπορεί να κάνει η επόμενη κυβέρνηση με το δεσμευτικό πλαίσιο που έχει κληρονομήσει. Εκείνο που κατά τη γνώμη μας μπορεί να κάνει, είναι να αναζητήσει, αφενός, στοιχεία αναθεώρησης αυτών των δεσμεύσεων και, αφετέρου, τα ισοδύναμα των μέτρων τα οποία διαμορφώνουν συνθήκες εσόδων και πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά με την κοινωνία παρούσα. Εκεί πρέπει να κινηθεί οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση της μιας ή της άλλης μορφής. Διότι το υπάρχον πλαίσιο είναι δεσμευτικό σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Από εκεί και πέρα, υπάρχει το μεγάλο ζήτημα, αν θα παταχθεί η παραοικονομία, η διαφθορά, που και οι δυο αυτές μαζί ως μεγέθη έχουν περίπου το 40% του ΑΕΠ. Και φυσικά αν η πολιτική ανάπτυξης που θα προωθηθεί, θα στηριχθεί στο αξίωμα και στη βάση της αειφόρου παραγωγής. Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα περί ενότητας της Αριστεράς κατατίθεται για λόγους επικοινωνιακούς και γι' αυτό είναι υποκριτική. Η Αριστερά σήμερα στην Ελλάδα είναι πολυδιασπασμένη για σοβαρότατους λόγους, ιδεολογικούς και πολιτικούς.
Αν παραταθεί ο βίος της παρούσας κυβέρνησης, σας φοβίζει το γεγονός ότι στους επόμενους μήνες πρέπει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις και ενδεχομένως σε συμπράξεις εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας; Γιατί στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει η άποψη που νωρίτερα μεταφέρατε, περί επικοινωνίας δηλαδή και ευγενούς πολιτικής φιλοδοξίας; Γιατί η ΔΗΜΑΡ δείχνει να μην το σκέπτεται με το ίδιο κριτήριο; Σε τι τιμές και με ποια διαφάνεια θα προκύψουν όλα αυτά;
Με φοβίζει και με ανησυχεί ιδιαίτερα. Διότι πίσω από τη λέξη «αξιοποίηση» φοβάμαι ότι μπορεί να υπάρξει το ξεπούλημα. Δηλαδή να δίνονται ακόμα και σκόπιμα τα πάντα και με την πρώτη ευκαιρία, στον οποιονδήποτε, όπως κάποιοι λίγοι επιθυμούν. Κάτω από τις πιέσεις, οι οποίες υπάρχουν για δημιουργία πλεονασμάτων και μείωση των ελλειμμάτων, είναι δυνατό να πουληθούν περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου σε τιμές πολύ κατώτερες της πραγματικής αξίας τους. Υπάρχουν στοιχεία του ελληνικού δημοσίου που πρέπει να αξιοποιηθούν μέσω της πώλησης, αλλά υπάρχουν και στοιχεία τέτοια που θα μπορούσε να δει κανείς κι άλλες δυνατότητες θετικής εκμετάλλευσής τους.
Στο καίριο και ιδιαίτερα σημαντικό ερώτημα που θέτετε, υπάρχει σαφής απάντηση: Ποια κυβέρνηση, ποιες πολιτικές δυνάμεις πρόκειται να διαχειριστούν αυτό το κρίσιμο μέγεθος που αναφέρετε. Και βεβαίως με ποιους κοινωνικούς ελέγχους.
Στη βάση ποιών κριτηρίων επιλέγετε τις πολιτικές συμμαχίες και τις προσχωρήσεις στελεχών που κάνετε; Και το λέω κυρίως για τα στελέχη αυτά που μέχρι πρότινος άνηκαν στο ΠΑΣΟΚ.
Ότι υπάρχουν πολίτες που κάποτε ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ, και τώρα έρχονται κοντά στη ΔΗΜΑΡ είναι ακριβές. Όπως ακριβές είναι ότι, στη προσπάθεια που κάνουμε για να συγκροτήσουμε το χώρο του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, έχουμε στις πρώτες γραμμές της ΔΗΜΑΡ σοσιαλδημοκράτες, αλλά και ανένταχτους πολίτες. Έχουμε ακόμη και συμμετοχή πολιτών που σε παλαιότερες εποχές είχαν επιλέξει στην κάλπη να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό δείχνουν εξάλλου και τα ευρήματα των ερευνών. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν έχουμε προσχώρηση εν ενεργεία στελέχους του ΠΑΣΟΚ.
Θα μπορούσατε να δεχτείτε μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ στη ΔΗΜΑΡ;
Η Δημοκρατική Αριστερά δεν είναι κολυμπήθρα του Σιλωάμ! Η ΔΗΜΑΡ πορεύεται με το πρόγραμμά της και τη δράση της, με τη σαφήνειά της, αλλά, πάνω απ'όλα, με τη διαφάνειά της... Αυτά είναι δεσμευτικά στοιχεία για μας.
Δεχτήκατε, όμως, κοντά σας ορισμένα στελέχη που παλαιότερα είχαν φύγει από την Αριστερά για το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη και, εν συνεχεία, στήριξαν το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου...
Προφανώς αναφέρεστε στην ομάδα που δραστηριοποιείται γύρω από περιοδικό και τη συλλογικότητα με το όνομα «Μεταρρύθμιση». Είναι ακριβές ότι μέλη αυτής της ομάδας στηρίζουν τη ΔΗΜΑΡ, όπως επίσης ακριβές είναι ότι μας στηρίζει κι ένα άλλο κομμάτι που στο παρελθόν ήταν στο ΠΑΣΟΚ και είναι οι «Ελεύθεροι Πολίτες». Στο βαθμό που θέλουν, είτε αυτοί είτε άλλοι, να στηρίξουν τη ΔΗΜΑΡ για τις θέσεις της, τις προτάσεις της και γενικά το πρόγραμμά της, ας το κάνουν. Ας την στηρίξουν. Αλλά κολυμβήθρα του Σιλωάμ, όπως σας είπα, δεν είμαστε.
Ποιο θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο με το οποίο θα συγκροτήσετε τα ψηφοδέλτιά σας, όπως και με ποιο πρόκειται να είναι το πολιτικό σας μότο στις εκλογές;
Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια με τα οποία καταρτίζουμε τα ψηφοδέλτιά μας, εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να περιλαμβάνουν πολίτες, γυναίκες και άνδρες, νέες και νέους, που έχουν θετικό και βαθύ το κοινωνικό τους αποτύπωμα.
Όσον αφορά στο μότο, όσο κι αν αδικεί η λέξη, αυτό το οποίο θέλουμε να περιγράψουμε είναι: Η έξοδος από την κρίση πρέπει να είναι δημοκρατική και αριστερή.