Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Ερώτηση της ΔΗΜΑΡ για τη δημιουργία χώρου υποδοχής μεταναστών σε στρατόπεδο στην Κοζάνη


ΘΕΜΑ :
Ερώτηση της ΔΗΜΑΡ για τη δημιουργία χώρου υποδοχής μεταναστών σε στρατόπεδο στην Κοζάνη

Την πλήρη αντίθεσή τους στη δημιουργία χώρου υποδοχής μεταναστών σε στρατόπεδο της Κοζάνης εκφράζουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, Γρηγόρης Ψαριανός και Θανάσης Λεβέντης, με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.


Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θεωρεί ότι το υπαρκτό και σύνθετο πρόβλημα των μεταναστών δεν αντιμετωπίζεται σε συνθήκες εκτοπισμού σε γκέτο και ξερονήσια.
Η συνολική θέση της για τους μετανάστες οριοθετείται και προσδιορίζεται από την αντίληψη ότι ο σύγχρονος εθνικισμός και ο ρατσισμός δεν αποτελεί απλώς και μόνο ένα ιστορικό επεισόδιο ή μια επιβίωση παλαιών μορφών, αλλά ένα παγκόσμιο φαινόμενο με βαθιές ρίζες, το οποίο εξελίσσεται συνεχώς. Στη σημερινή συγκυρία, παρατηρούμε την κρίση των παραδοσιακών μορφών του Έθνους –κράτους, ενώ παράλληλα αναδεικνύονται και νέες μορφές διεθνικής κινητικότητας. Αυτό το νέο σύστημα συναρτάται άμεσα και με το σύστημα οργάνωσης και καταμερισμού της εργασίας, εξωθώντας μια σειρά κοινωνικών προβλημάτων (όπως η μετανάστευση) στον αστερισμό του εθνικισμού και του ρατσισμού. Οι νέες κατώτερες «φυλές», στις σύγχρονες κοινωνίες, είναι, οι μετανάστες, οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και οι «κοινωνικά αποκλεισμένοι». Σ' αυτές τις νέες κατηγορίες εφαρμόζονται πολιτικά και ανθρωπολογικά σχήματα στιγματισμού και περιθωριοποίησης. τα οποία θεμελιώνονται στη βάση ενός τριπλού καθορισμού (ταξική καταγωγή, εθνική προέλευση, κοινωνική παθολογία). Παράλληλα, μέσω αυτών των νέων κατηγοριών πραγματοποιείται αποτελεσματικά η καθημερινή ιδεολογική αναστροφή των πραγματικών κοινωνικών σχέσεων και η προβολή τους στο πεδίο της «κουλτούρας της μνησικακίας».
Η μετανάστευση είναι φαινόμενο παγκόσμιο, σύνθετο, δυσεπίλυτο. Γενεσιουργές αιτίες του είναι κυρίως η φτώχια και η εξαθλίωση των χωρών του Τρίτου Κόσμου για την οποία την κύρια ευθύνη φέρει ο λεγόμενος «Πρώτος Κόσμος», ο κόσμος των ανεπτυγμένων και οικονομικά ισχυρών χωρών. Οι άνισες ανταλλαγές και η καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων των φτωχών χωρών από τις παγκόσμιες  εταιρείες, η άρνηση των ανεπτυγμένων χωρών να διαθέτουν, όπως είχαν δεσμευθεί, κάθε χρόνο το 0,7% του ΑΕΠ τους για την αντιμετώπιση των στοιχειωδών αναγκών των πενόμενων πληθυσμών, καθώς και η διακυβέρνηση από διεφθαρμένα αντιδημοκρατικά καθεστώτα είναι οι κύριες αιτίες του φαινομένου, που μαζί με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τις στρατιωτικές επεμβάσεις της Δύσης, τους πολέμους και τις εμφύλιες σφαγές, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που, αν δεν ελεγχθεί με κατάλληλες δημιουργικές πολιτικές, ενέχει σοβαρούς κινδύνους και απειλές.
Οι μετανάστες, υπό προϋποθέσεις, μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη μιας χώρας και να την πλουτίσουν δημογραφικά και πολιτισμικά. Στην περίπτωση της Ελλάδας, όμως, σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης, η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη. Η συγκέντρωση εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών αποτελεί παγίδευση και για τους ίδιους, αλλά και προκαλεί σοβαρά κοινωνικά ζητήματα στον ντόπιο πληθυσμό. Οι ίδιοι, στην καλύτερη περίπτωση, αποτελούν μια “μάζα εργατών-δούλων”, που υφίσταται άγρια εκμετάλλευση, χωρίς δικαιώματα ή, στη χειρότερη περίπτωση, προστίθενται απλώς στις στρατιές των ανέργων, χωρίς πόρους, καταδικασμένοι στην εξαθλίωση, τον απόλυτο αποκλεισμό, την παραβατικότητα. Ο μεγάλος αριθμός τους, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, με τη χωροταξική υπερφόρτωση, με την έκρηξη του παραεμπορίου, του εμπορίου ναρκωτικών, του εμπορίου γυναικών, οδήγησε σε σοβαρή υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων, με αποτέλεσμα να προκαλούνται εκατέρωθεν τριβές, εντάσεις και συγκρούσεις. Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει. Οι ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που τόσα χρόνια άφησαν το πρόβλημα να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, είναι τεράστιες.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν μπορεί να περιμένει. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει:
• Να απαιτήσει αναθεώρηση της Συνθήκης Δουβλίνο II του 2003 (που υπέγραψε η κυβέρνηση Σημίτη, με υπουργό Εξωτερικών τον σημερινό πρωθυπουργό), η οποία μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρο εγκλεισμού όλων των προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, που απλώς χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως πέρασμα προς την Ευρώπη.

• Να απαιτήσει τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, αν η τελευταία δεν δεσμευθεί ότι θα δέχεται πίσω όλους τους μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας από τα ελληνοτουρκικά θαλάσσια και χερσαία σύνορα.

• Να επιδιώξει τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, που θα δίνει έμφαση στις παρεμβάσεις εκείνες που θα επιτρέψουν στους κατοίκους της Αφρικής και της Ασίας να μείνουν στον τόπο τους, αλλά και θα παρέχει όλους τους αναγκαίους πόρους για την εγκατάσταση, τη διατροφή και την υγειονομική φροντίδα των μεταναστών, μέχρις ότου μπορέσουν να ενταχθούν δημιουργικά στην κοινωνία. Παράλληλα θα πρέπει να προβλέπεται ο επιμερισμός του βάρους της μετανάστευσης σε όλη την Ευρώπη, με κριτήρια τον πληθυσμό και το κατά κεφαλήν εισόδημα κάθε χώρας.

• Να ενισχύει τη φύλαξη των συνόρων με την ουσιαστικότερη και μονιμότερη συνδρομή της ΕΕ.

• Να νομιμοποιήσει όλους τους μετανάστες που πληρούν τις προϋποθέσεις νομιμοποίησης.

• Να εξετάζει γρήγορα τις αιτήσεις όσων ζητούν άσυλο με κριτήρια αντικειμενικά, όπως προβλέπουν οι διεθνείς ρυθμίσεις και να παρέχει άσυλο σε όσους πραγματικά το δικαιούνται εφοδιάζοντάς τους με τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα και παρέχοντάς τους όλα τα συναφή δικαιώματα.

• Να επαναπροωθήσει τους παράνομους μετανάστες στις χώρες προέλευσής τους.

• Να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα να μπορέσουν να ενταχθούν ομαλά στην ελληνική κοινωνία.

• Να επιμείνει και να υπερασπιστεί μέχρι τέλους την απόφαση  με την οποία αναγνωρίστηκε δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: Δημιουργία χώρου υποδοχής μεταναστών σε στρατόπεδο της Νεάπολης Νομού Κοζάνης
Αναφέρεται ότι άμεσα πρόκειται να δημιουργηθεί χώρος υποδοχής παράνομων μεταναστών σε παλιές εγκαταστάσεις του στρατού στο Ν. Κοζάνης. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη θα κατατεθεί από τον ίδιο τροπολογία στη Βουλή που θα δώσει το έναυσμα για δημιουργία στρατοπέδου, του πρώτου, που θα φιλοξενεί μετανάστες χωρίς χαρτιά στη Νεάπολη του Δήμου Βοΐου στο Νομό Κοζάνης. Το εν λόγω κέντρο συγκέντρωσης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε ένα μήνα προκειμένου να ξεκινήσει η μεταφορά των μεταναστών από την Αθήνα και άλλες περιοχές.
Η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, καθώς δεν υπήρξε προηγουμένως ενημέρωση και προετοιμασία. Νηφάλιες φωνές θεωρούν ότι δεν υπάρχουν επαρκείς υποδομές για την εγκατάσταση εκατοντάδων μεταναστών σε μια κωμόπολη 3.000 κατοίκων και απλά μεταφέρεται το πρόβλημα από τα μεγάλα αστικά κέντρα σε μικρές κοινωνίες χωρίς σχεδιασμό και με απρόβλεπτες συνέπειες.
Με βάση τα προαναφερόμενα,
ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
-Ποιες κατάλληλες υποδομές διαθέτει το κέντρο κράτησης στη Νεάπολη Ν. Κοζάνης για την υποδοχή και διαβίωση μεταναστών; Με ποιον τρόπο θα ληφθούν υπόψη οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας;
-Τι θα πράξει η κυβέρνηση ώστε ο χώρος υποδοχής να πληροί τις ελάχιστες διεθνείς προδιαγραφές κράτησης και με ποιους τρόπους θα διασφαλιστεί αυτό;
-Ποιος ο εκτιμώμενος αριθμός των μεταναστών που θα μεταφερθούν στο ως άνω κέντρο κράτησης και ποιος θα φέρει την ευθύνη της εσωτερικής και εξωτερικής φύλαξής του;
-Το κέντρο κράτησης στη Νεάπολη Ν. Κοζάνης αποτελεί μόνιμη ή μεταβατική λύση; Θα κρατούνται αλλοδαποί που συλλαμβάνονται για διάφορα αδικήματα, από κοινού με αιτούντες άσυλο έως ότου εξετάσουν τα αιτήματα αυτών; Ποια πρόνοια θα ληφθεί για τους ανήλικους;
-Με ποια προγράμματα αξιοποιούνται τα κονδύλια από τα Ταμεία Εξωτερικών Συνόρων και Επιστροφών της ΕΕ, τα οποία χρηματοδοτούν το πρόγραμμα αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης;

23 / 03 / 2012