Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Οικολογική διεύρυνση για την ΔΗΜΑΡ

Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012

Οικολογική διεύρυνση για την ΔΗΜΑΡ

BHMA, ΕΞΠΡΕΣ, 13.3.12
 Τη συνεργασία τους με τη Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜ.ΑΡ.) δημοσιοποίησαν στελέχη από το χώρο της πολιτικής οικολογίας, που εξέφρασαν την ανάγκη να κτισθούν συμμαχίες στη βάση ενός «πράσινου κοινωνικού συμβολαίου» και στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της χώρας.  Η παρουσίαση της διακήρυξης με τίτλο «Μνημόνιο οικολογίας», στην οποία προβάλλεται η ανάγκη να καταστεί εθνική προτεραιότητα η βιώσιμη ανάπτυξη, έγινε σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν το μεσημέρι της Τρίτης (13.3.2012) ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Φ. Κουβέλης και εκ μέρους των εισηγητών του κειμένου ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος (2000-2001) και ιδρυτικό μέλος της Greenpeace κ. Ηλ. Ευθυμιόπουλος και ο περιβαλλοντολόγος-συγγραφέας κ. Μιχ. ΜοδινόςΣτη σύνταξη του κειμένου συμμετείχαν οι κ.κ. Φ. Μερτζάνης (συγκοινωνιολόγος),Γ.Τσεκούρας (χωροτάκτης), Δ.Σαρηγιάννης (χημικός μηχανικός -καθηγητής ΑΠΘ), Δ. Τσαντίλης(περιβαλλοντολόγος), Χρ. Ζαμπίρας ( ηλεκτρολόγος - μηχανικός) και οι κυρίες Σμάρω Γιαννακοπούλου (συγγραφέας) και Χριστίνα Τσούτσου (αρχιτέκτων - πολεοδόμος) .

Σύμφωνα με τη διακήρυξη, η βιώσιμη ανάπτυξη οφείλει να αποτελέσει προτεραιότητα για τη χώρα και στόχος των νέων πολιτικών συμμαχιών να είναι «ο επαναπροσδιορισμός των συντελεστών της αειφορικής οικονομίας».

Όπως επισημαίνουν οι υπογράφοντες τη διακήρυξη «η αριστερή πρόταση για τη νέα περίοδο στην οποία εισέρχεται η χώρα, θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνει τη σύνθεση προσφέροντας αυτό που δεν μπορούν να κάνουν οι αν-ιστορικοί πολιτικοί σχηματισμοί. Στην εποχή μάλιστα της σοβαρής υποχώρησης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, η Αριστερά θα χρειαστεί να λειτουργήσει και εξ ονόματός της, αξιοποιώντας αυτό που, από τη δεκαετία του ΄70 και μετά, αποτελεί για τον προοδευτικό χώρο το (θετικό) Ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Από την πλευρά του, ο κ. Κουβέλης μίλησε για την πολιτική και στρατηγική σύμπλευσης με τον οικολογικό χώρο, σημειώνοντας ότι η ΔΗΜΑΡ είναι πεπεισμένη πως «η ανάγκη για πράσινη στροφή της οικονομίας δεν έρχεται σε μια λανθασμένη χρονική στιγμή. Αντίθετα, είναι μια ώριμη δυνατότητα για τον κόσμο της οικονομίας, που επιπλέον έχει πολύ μεγάλη κοινωνική αποδοχή».

Μάλιστα, ο κ. Κουβέλης περιέγραψε τη ΔΗΜΑΡ ως την Αριστερά που «έχει επίγνωση των ορίων τα οποία η στενή ταξική οπτική θέτει στην ανάλυση των μεγάλων σύγχρονων οικουμενικών προβλημάτων» και που αναζητά να φωτίσει αυτά τα προβλήματα «πέρα από την ομπρέλα του καθολικού "οικονομισμού" της κλασικής αριστερής σκέψης».


 Με ένα μνημόνιο οικολογίας επισημοποιήθηκε η συνάντηση αριστεράς και οικολογίας από τη Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ). Η παρουσίασή του πραγματοποιήθηκε σήμερα στην ΕΣΗΕΑ από τον Φώτη Κουβέλη, τον Σταύρο Λιβαδά και τους εισηγητές του κειμένου Ηλία Ευθυμιόπουλο και Μιχάλη Μοδινό.

    «Είμαστε η αριστερά που έχει ενσωματώσει στον πυρήνα της την πεποίθηση ότι αριστερά και οικολογία μπορούν να συνθέσουν μία προγραμματική καινοτομία για τον κόσμο και τις σύγχρονες κοινωνίες» είπε ο κ. Κουβέλης, τονίζοντας ότι η ανάγκη για πράσινη στροφή είναι μία ώριμη δυνατότητα για την οικονομία με μεγάλη κοινωνική αποδοχή. «Προωθούμε και αναδεικνύουμε» πρόσθεσε «ισχυρές μεταρρυθμιστικές και πολιτικές πρωτοβουλίες για το κλίμα, το νέο ενεργειακό πρότυπο, τις ΑΠΕ, τις καινοτομίες μέσα σε ένα σύγχρονο πλαίσιο οργάνωσης του χώρου, των φυσικών πόρων και οικοσυστημάτων», αναφέροντας ότι η συμπόρευση με δυνάμεις από τον χώρο της οικολογίας μπορεί να ενθαρρύνει και υπηρετήσει τον μεταρρυθμισμό που προωθεί η ΔΗΜΑΡ.

    Την πεποίθησή του ότι, αυτή τη φορά, η συνάντηση του «κόκκινου» με το «πράσινο» με δύο πρωτεργάτες του οικολογικού κινήματος που είχαν συνεχή παρουσία και δράση εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα και την ΕΕ, θα είναι ιδιαίτερα γόνιμη, εξέφρασε ο Σταύρος Λιβαδάς, αναφέροντας ότι αυτή δεν είναι συγκυριακή, λόγω εκλογών αλλά βασίζεται σε κοινά πιστεύω για ένα κλειδί εξόδου της χώρας από την κρίση.

    «Το δίλημμα είναι αειφορία ή βαρβαρότητα», είπε ο Ηλίας Εθυμιόπουλος, τονίζοντας ότι η συνάντηση αυτή δεν είναι τυχαία, αλλά είναι ένα δύσκολο εγχείρημα που μπορεί να επιτύχει, παρά το βεβαρημένο παρελθόν που έχει, καθώς υπάρχει διάθεση σύγκλισης από πολλούς που έχουν αντίστοιχο προσανατολισμό. Η πρόταση, όπως ανέφερε, περιέχεται σε ένα φυλλάδιο 30 σελίδων, με 10 βασικά σημεία, που έχουν επίκεντρο τη βιώσιμη οικονομία και δίνουν απαντήσεις εκεί όπου το πολιτικό σύστημα αδυνατεί.

    Ο κ. Ευθυμιόπουλος αναφέρθηκε στον φαύλο κύκλο των οφειλών μεταξύ των οργανισμών του δημοσίου παραγωγής και διανομής ενέργειας, επισημαίνοντας ότι είναι ένα σύστημα που καταρρέει, για το οποίο θα έπρεπε να βουτήξουμε στα δύσκολα και να δούμε πώς θα επιβιώσει. Παραδείγματα, πρόσθεσε, μπορούμε να πάρουμε από την προοδευτική Ευρώπη, αναφέροντας τη Δανία, η οποία κατάφερε να έχει ένα τεράστιο πρόγραμμα ανάπτυξης ενεργειακών πάρκων και βιώσιμης γεωργίας, το παράδειγμα της οποίας θα μπορούσαμε να αντιγράψουμε και να αξιοποιήσουμε.

    Τη σημασία που αποκτά σήμερα η ισορροπία ανάμεσα στην παραγωγή και την κατανάλωση τόνισε ο Μιχάλης Μοδινός, εξηγώντας ότι η φύση, ο άλλος και οι νέες γενιές είναι το τρίπτυχο που πρέπει να συμβάλει, μακριά από ιδεολογήματα, στην επίτευξη της αναπτυξιακής προοπτικής. Ο γεωργικός τομέας, στην ευρύτερη μορφή του, είναι, κατά την άποψή του, ο πρώτος τομέας επιβίωσης, ένα μαλακό μαξιλάρι όταν όλα τα άλλα πάνε στραβά, ενώ μία άλλη οδός είναι η ενεργειακή ανάπτυξη.

    Την τελευταία τριετία, πρόσθεσε, ζήσαμε με φανατισμό την απαξίωση του δημοσίου χώρου, δια της δυσφήμησης του κράτους ως αυτοεκπληρούμενης προφητείας, αναφέροντας ότι η ΔΗΜΑΡ θα θέσει θέμα για το τί έφταιξε. Ο κ. Μοδινός, τονίζοντας ότι η ΔΗΜΑΡ είναι ένα κόμμα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, είπε ότι η Ευρώπη όφειλε να είναι η «Ευρώπη των λαών», με θεσμούς και εμβάθυνση της δημοκρατίας, μια δημοκρατία η οποία δεν μπορεί να θεωρηθεί σήμερα ως ένα αυτονόητο κεκτημένο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα θα πρέπει να πάψει να είναι επαίτης, να αναλάβει το μέρος της ευθύνης που της αναλογεί και να γίνει συνδιαμορφωτής μιας δημοκρατικής ευρωπαϊκής πορείας.