Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Παρουσιάστηκε η Κ.Ο. της ΔΗΜ.ΑΡ. Φ. Κουβέλης: "Πολιτική συμμαχιών για μία κυβερνώσα Αριστερά"

Παρουσιάστηκε η Κ.Ο. της ΔΗΜ.ΑΡ.

Φ. Κουβέλης: "Πολιτική συμμαχιών για μία κυβερνώσα Αριστερά"

26/03/2012


Πρόσθεσε στο Facebook Πρόσθεσε στο Delicious Πρόσθεσε στο Newsvine Πρόσθεσε στο Twitter
Την πολιτική συμμαχιών υπερασπίστηκε ο Φώτης Κουβέλης παρουσιάζοντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς, που συγκροτήθηκε μετά την προσθήκη των βουλευτών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια ώρα, στον πρόεδρο της Βουλής διαβιβάστηκε η επιστολή με την οποία ανακοινώνεται η συγκρότηση της ΚΟ, η οποία αποτελείται από δέκα βουλευτές: τον πρόεδρο της ΚΟ Φώτη Κουβέλη και τους βουλευτές Ιωάννη Αμοιρίδη, Οδυσσέα Βουδούρη, Ηλία Θεοδωρίδη, Θανάση Λεβέντη, Ιωάννη Μιχελογιαννάκη, Βασίλη Οικονόμου, Γιώργο Παπαμανώλη, Νίκο Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανό.
Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, η συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με τους ανεξάρτητους βουλευτές πηγάζει από την αναγκαιότητα μιας κυβερνώσας Αριστεράς που βασίζεται σε κοινό πολιτικό τόπο.
Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση κατά την παρουσίαση της ΚΟ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπερασπίστηκε την πολιτική συμμαχιών του κόμματός του τόσο απέναντι σε εσωκομματικές αμφισβητήσεις, όσο και έναντι της κριτικής που υφίσταται για τη συνεργασία με πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Οι βουλευτές αυτοί, επεσήμανε, «είχαν μια παρουσία ευθύνης, με αντιρρήσεις, με αμφισβήτηση στην ασκούμενη πολιτική» και, όπως σημείωσε, δεν προσέρχονται σε συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ από ιδιοτελή επιλογή, καθώς αν ήθελαν να υπηρετήσουν το ευκαιριακό, θα το είχαν κάνει προς άλλες κατευθύνσεις. «Η συμμετοχή τους στη ΔΗΜΑΡ», υποστήριξε, «στηρίζεται σε πολιτική επιλογή και αντιστοιχείται με όσα παλεύει η Δημοκρατική Αριστερά».
Απαντώντας εξάλλου στις εσωκομματικές αντιδράσεις, ο κ. Κουβέλης παρέπεμψε στην πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία «ανοικτά και με δημοκρατικές διαδικασίες αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία τη συνεργασία με τους ανεξάρτητους βουλευτές».
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε επίσης, την πεποίθηση ότι η συγκεκριμένη συνεργασία θα πάει πιο μακριά από τις εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι η συγκρότηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναφέρεται στον κοινό πολιτικό τόπο, στην κοινή πολιτική δράση, στην αναγκαιότητα του δημοκρατικού σοσιαλισμού προς όφελος της κοινωνίας. Όπως έκανε γνωστό, τέλος, εντός των ημερών θα δοθεί στη δημοσιότητα το πρόγραμμα του κόμματος.
Αμέσως μετά τις δηλώσεις του κ. Κουβέλη, ακολούθησε η πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ.
Το σημαντικότερο όφελος από την ίδρυση μιας νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας αφορά τον καταμερισμό του χρόνου τόσο στο νομοθετικό έργο, όσο και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ενώ δεν πρέπει να παραβλεφθεί το θέμα του προεκλογικού τηλεοπτικού χρόνου και του debate των πολιτικών αρχηγών κατά την κορύφωση της προεκλογικής περιόδου.
Πλέον, ο πρόεδρος της Βουλής θα πρέπει να ανακατανείμει το χρόνο των ομιλητών στο κοινοβούλιο, έτσι ώστε να καλύπτει και τη συμμετοχή των νέων Κοινοβουλευτικών Ομάδων και βεβαίως και των προέδρων τους.
Εξάλλου, σύμφωνα με το άρθρο 18, στις ΚΟ παραχωρείται ιδιαίτερη αίθουσα στο βουλευτήριο, με χωρητικότητα ανάλογη με τον αριθμό των μελών της, ενώ στους προέδρους των ΚΟ, παραχωρείται ιδιαίτερο γραφείο. Σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι αίθουσες, η παραχώρηση ιδιαίτερου γραφείου στους προέδρους των Κ.Ο. γίνεται σύμφωνα με τη σειρά της δύναμης τους. Οι διοικητικές γραμματείες των ΚΟ στελεχώνονται με μετακλητούς υπαλλήλους που διορίζονται με απόφαση του προέδρου της Βουλής, μετά από πρόταση του προέδρου κάθε Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η ΚΟ της Δημοκρατικής Αριστεράς, πάντως, δεν θα κάνει χρήση της δυνατότητας για μετακλητούς υπαλλήλους.
Σύμφωνα με το άρθρο 19, η νεοϊδρυόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα έπεται, σε σειρά, της ισοδύναμης παλαιότερης, στην περίπτωση ισοδυναμίας Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Στην περίπτωση της Δημοκρατικής Αριστεράς ο αριθμός των βουλευτών της είναι μεγαλύτερος από εκείνον του ΣΥΡΙΖΑ (εννέα βουλευτές) και κατά συνέπεια θα προηγείται στη σειρά των ομιλητών, εκτός και αν ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώσει ότι εντάσσει στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα και έναν ακόμη βουλευτή που πιθανολογείται ότι θα είναι η βουλευτής Σοφία Σακοράφα.
Προβλέπεται τέλος, ότι σε περίπτωση συγκρότησης νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο πρόεδρος της Βουλής καλεί τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για να προσδιοριστούν οι θέσεις των μελών τους στην αίθουσα συνεδριάσεων.
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ