Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Greenpeace: συγκλονιστικά στοιχεία για τη λιγνιτική ρύπανση

Greenpeace: συγκλονιστικά στοιχεία για τη λιγνιτική ρύπανση

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:
Δύο μόλις μέρες μετά την ανακοίνωση για νέες υπερβάσεις ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Δυτική Μακεδονία, η Greenpeace αποκαλύπτει ότι η επιβάρυνση της δημόσιας υγείας από τη λιγνιτική ρύπανση, είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Όπως επισημαίνει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της, αν η ελληνική κυβέρνηση υλοποιήσει τα σχέδια για την κατασκευή τριών νέων μονάδων, η λειτουργία τους κάθε χρόνο θα προκαλεί 160 θανάτους και θα επιβαρύνει την οικονομία έως και 755 εκ. €!
Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας είχε ζητήσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση «Οι 7 πληγές της Ελλάδας» της Greenpeace, στην οποία εκτιμάται το ανθρώπινο και το οικονομικό κόστος της ρύπανσης από τους 7 λιγνιτικούς σταθμούς της χώρας μας.
Στην απάντηση της η Greenpeace κατέθεσε  τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από τη χρήση της επικαιροποιημένης μεθοδολογίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) και παράλληλα ζήτησε να μάθει τα κατάλληλα μέτρα που η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υποστηρίζει προκειμένου να:
-αποκατασταθούν οι επιπτώσεις και να αποζημιωθεί η τοπική κοινωνία από την επί δεκαετίες λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.
-ελαχιστοποιηθεί το κοινωνικό κόστος για την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας από τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο
- προωθηθούν εναλλακτικές βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες (π.χ. αγροτική ανάπτυξη, μεταποίηση, οικοτουρισμός, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κα), που σήμερα βρίσκονται σε τέλμα εξαιτίας της υποβάθμισης του περιβάλλοντος.
Η Greenpeace ζητάει την απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη, που αποδεικνύεται ότι έχει συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία της σημερινής περιβαλλοντικής και οικονομικής κρίσης, και τη στροφή σε 100% καθαρή ενέργεια που δημιουργεί εισόδημα, θέσεις εργασίας για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και δεν απειλεί ανθρώπινες ζωές.