Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Άρθρο του υποψήφιου βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Δράμας Κυριάκου Κωσταντινίδη


23 Μαρ 2012 @ 21:04

Κατηγορία Πολιτική
Γιάννης Κασάπης
χορηγός κατηγορίας

Μοιραστείτε το άρθρο
GoogleTwitterFacebook

Η Δημοκρατική Αριστερά ως υπεύθυνο κόμμα με κυβερνητική προοπτική και με γνώμονα τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας από την στιγμή που τέθηκε το δίλημμα της εφαρμογής του Μνημονίου στην Ελλάδα πήρε ξεκάθαρη θέση καταψηφίζοντας το σε όλες τις φάσεις εφαρμογής του, καθώς επίσης και την δανειακή σύμβαση και τους εφαρμοστικούς νόμους που υπέγραψε η παρούσα κυβέρνηση. Πέρα από τις διαφωνίες της Δημοκρατικής Αριστεράς για τους χειρισμούς που μας οδήγησαν στο Δ.Ν.Τ. και την «εισβολή» της τρόϊκας στην Ελλάδα, βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε γεγονότα και όχι απέναντι σε θεωρητικά και υποθετικά προβλήματα.
Η δανειακή σύμβαση διαμορφώνει ένα δεσμευτικό πλαίσιο για την χώρα μας το οποίο θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση. Η Δημοκρατική Αριστερά με σαφήνεια υπογραμμίζει με πολιτικό ρεαλισμό πως η συνολική διαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης έχει μεγάλες δυσκολίες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν τα περιθώρια αναθεώρησης, αναδιαμόρφωσης ή ακόμα και επαναδιαπραγμάτευσης. Τα περιθώρια αυτά υπάρχουν καθώς το ρευστό οικονομικό και πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, αναγκάζει τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς να επαναδιαπραγματεύονται αποφάσεις. Η θέση της χώρας ως προς αυτήν την προοπτική θα έχει μία δυναμική μόνο όταν εφαρμοσθεί ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα έχει θετικά αποτελέσματα. Η υφεσιακή πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα αντιβαίνει σε κάθε προοπτική ανάπτυξης. Προϋπόθεση για την εφαρμογή ενός αναπτυξιακού μοντέλου αποτελεί μία ριζοσπαστική πρόταση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των δομών λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού. Η διαχείριση της οικονομικής πολιτικής με γνώμονα την εφαρμογή ενός αριστερού σοσιαλοδημοκρατικού μοντέλου θα έχει τα περιθώρια αναθεώρησης και αναδιαμόρφωσης της μνημονιακής πολιτικής με αντίρροπα, ισοδύναμα και αντισταθμιστικά μέτρα.
Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας όπως θεσπίζεται και οριοθετείται από τις θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς, οι συμβατικές υποχρεώσεις που προέκυψαν μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης είναι μεν υπαρκτές και δεσμευτικές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές οι δεσμεύσεις που αφορούν την ισοπέδωση του κοινωνικού ιστού της χώρας, καθώς επίσης δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά τα μέτρα και η εφαρμογή μιας οικονομικής πολιτικής που οδηγεί στην ύφεση .

Κωνσταντινίδης Κυριάκος
Οικονομολόγος – Νομικός
Δημοσίου Δικαίου,
Υποψήφιος Βουλευτής
ΔΗΜ.ΑΡ. Ν. Δράμας